Sommarbokdagar Lör-Sön 6-7 Aug – Föreläsningar, Böcker och mer därtill!

Sommarbokdagar

Föreningen för Västgötalitteratur – Nyutgåva av Den äldre Västgötalagen! Föreläsningar! Bokförsäljning! Konstutställningar! Ods medeltida kyrka öppen för besök! Sommarmingel och Gofika & Smårätter, och mera därtill! Sommarbokdagarna kl 11-17 – innerligt välkomna!

LÖRDAG & SÖNDAG – Båda dagarna – 6 & 7 Augusti!
Öppet kl. 11-17

Bokförsäljning
Bokförsäljning av redan lästa böcker – stort utbud av böcker ur
Föreningens för Västgötalitteraturs bokgömmor!
Bokförsäljning – Fastprisförsäljning – tema Västgötalitteratur
Bokförsäljning – Crea Diem Bokbutik
Ods medeltida kyrka
Ods medeltida kyrkan är öppen för besök
Konstutställningar
”Himmel och jord mellan glas och ram” – Sissi Andersson & Lennart Fredriksson
”Abstrakt pluralistiskt perspektiv” – Caroline Alth
Föreläsningar
Gofika & Smårätter
och mera därtilll :-). Varmt välkomna!

Föreläsningar – Tidtablå (prel.)
Lördag 6 Augusti
Kl. 11.30-12.00 – Guidning om Ods kyrka – Gerd Ljungqvist Persson
Kl. 13.30-14.15 – Jubileumsföreläsning, tema Västgötalitteratur.
Föreningen för Västgötalitteratur 60 år! – Johnny Hagberg
Kl. 15-16 – Nyutgåva av Äldre Västgötalagen, presentation och föreläsning!
Professor Per-Axel Wiktorsson! / Se mer om temadelen nedan.
Söndag 7 Augusti
Kl. 11.30-12.00 – Guidning om Ods kyrka / Gerd Ljungqvist Persson
Kl. 13.30-14.15 – Den Äldre Västgötalagen – Sven-Olof Ask
Kl. 15.00 Speakers corner – Bokade Författaruppläsningar i trädgården (eller under tak) – av nätverket Skaraborgsförfattare: Magnus Lindgren, Maria Bouroncle, Karin M. Karlberg, Maria Richardsson.

Fri entré till Bokdagarna och Föreläsningarna – ta tillfället till fina bokinköp – av såväl nya utgåvor såväl som tidigare utgåvor av böcker, jubileumserbjudande på Bokdagarna, och mera.
Varmt välkommen!

Mer info om föreläsningarna om Västgötalagen

Per-Axel Wiktorsson, professor i nordiska språk föreläser och presenterar nyutgåvan av Äldre Västgötalagen! Utgivare är Föreningen för Västgötalitteratur genom en donation från Ulla Hökås.

Den äldre Västgötalagen gavs för första gången ut 2011; i två delar – en del i färgfaksimil av den unika handskriften och en del med text på fornsvenska och översättning till modernt språkbruk. Ett enastående arbete av professor Per-Axel Wiktorsson i Uppsala, som tillika vidare-bearbetat innehållet i den sedan länge slutsålda första upplagen. Nu ges därför Äldre Västgötalagen ut i nyutgåva! Detta inte minst med tillägg av ett nytt kapitel som handlar om de tidiga fragmenten ur Västgötalagen som hittades på 1800-talet.

Den äldre Västgötalagen är Sveriges äldsta bok utgiven på det svenska språket (fornnordiska), och ger en unik inblick i vardagslivet för nära 1000 år sedan. Lagen nedtecknades på 1220-talet. Innan dess ålåg det lagmännen att kunna lagtexten utantill.

Föreläsningen fortsätter med tematisk del på söndagen den 7 augusti – Sven Olof Ask föreläser och berättar vidare. Varför var böteslappen högre för mandråp av en västgöte än en smålänning, och ”Lekarerätten” – vad gällde för kringvandrande spelmän. Sven-Olof berättar om både skrönor och sanningar om Västgötalagen, och visar dessutom kända och unika utgåvor från 1600-talet och framåt.