BOKMÄSSA 2009

Kaka1

BOKMÄSSA 2009 – 18 och 19 Juli

Intressanta, Tankeväckande, Inspirerande Böcker– Böcker till Mässpriser

Utställning Svensk Bokkonst 2008 från Kungliga Biblioteket

Konstutställning – Monica Sandin

Invigning Kulturpromenad med några tipsfrågor och fina priser (Böcker!)

Inspirationsutställning – ”Upptäck Västergötland”

Tips och Idéer på Utflyktsmål och Upplevelser

Seminarieprogram

Lördag 18:e juli

Michael Lindgren – InnovationshistoriaMichael Lindgren civ.ing/fil.dr och inspiratör medlång erfarenhet av forskning i teknik & innovationshistoria.
En humoristisk och spännande föreläsning om:

· Märkliga uppfinningar

· Framtidsvisioner från förr

· Radioaktiva drycker

· Speldosor och magiska dockor

· Teknik och språk

· Dissektioner och kyrkan

· Glödlampan, radiorör och Titanic

· Röntgen – farligt, men bra för jurister

Lördag 18:e juli

Gunnel CarlsonTrädgård – en passion för livet

Ett inspirerande föredrag om hur man grips av trädgårdspassionen,om favoritväxter, om trädgårdar att besöka, och andra godbitar med tema Trädgård. Gunnel Carlson känd programledare från SVT’s Gröna Rum,trädgårdsjournalist, författare

Söndag 19:e juli

Sven-Olof Ask – Västgötalitteratur under 800 år

Följ med på en spännande resa i ord och bild som täcker 800 år av västgötsk bokproduktion. Sven-Olof Ask kännare av Västgötalitteratur, engagerad vid Skara stifts- och landsbibliotek Skattmästare i Föreningen för Västgötalitteratur

Söndag 19:e juli

Johnny Hagberg – Tusenårigt arv

Tusen år – Mycket har förändrats men våra medeltida kyrkor berättar fortfarande med sitt tysta språk och är en fantastiskkulturskatt. Om detta och om 1000 år av kristen tro i vårt landskapberättar Johnny Hagberg. Johnny Hagberg ordf. i Skara Stiftshistoriska sällskap & i Föreningen för Västgötalitteratur &känd för en omfattande utgivning av litteratur om Västergötlands kultur och historia

Söndag 19:e juli

Erland Ros – Dramatiserad livsberättelse om General Carl von Döbeln

Erland Ros gestaltar Döbeln i uniform och berättar hans dramatiska historia i jagform – alltifrån barndomen på Stora Torpa i Västergötland till de sista åren i bostaden vid Johannes kyrka i Stockholm. Vi får möta militären Döbeln i Indien, Frankrike och som deltagare i Sveriges sista stora krig i Finland 1788-90 och 1808-09. Vi får följa honom som statsfånge på Vaxholms fästning efter en kontrovers med Kronprins karl Johan – den förste Bernadotte. Det finns också plats för Döbeln som fredlig jordbrukare på Önne. Framställningen kommer också att visa Döbelns temperament och ibland egenartade framtoning, liksom hans medkänsla med både människor och djur. Erland Ros Hovpredikant och pastor i Hovförsamlingen i Stockholm, tidigare präst i Johannes församling på vars kyrkogård Döbeln vilar sedan 1820. Under åren i Johannes väcktes hans intresse för Döbelns dramatiska liv.